OVER ONS

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De stemperiode loopt van woensdagavond 25 oktober tot en met woensdagavond 22 november 2017. Het winnende boek wordt op woensdagavond 22 november 2017 bekendgemaakt.

Nominaties

De nominaties worden bekendgemaakt op woensdag 25 oktober en bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar (1 juli 2016 tot 1 juli 2017). De titel moet voldoen aan de volgende criteria: hij dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal, mag niet reeds eerder genomineerd geweest zijn voor de NS Publieksprijs, de titel is geschreven voor volwassenen en de titel behoort tot het genre fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter) - instructieboeken/how-to-boeken zijn dus uitgesloten van deelname - en de titel moet verkocht zijn voor een verkoopprijs boven de €3,50.

Je kunt stemmen op een van deze zes boeken of je stem uitbrengen op een boek naar vrije keuze dat aan dezelfde criteria voldoet.


Winnaar

De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die van het publiek de meeste stemmen krijgt.

De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs van € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis 1e klas reizen met de NS-Business Card. Het boek ontvangt de titel Boek van het Jaar.

In 2016 won Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen. In totaal brachten meer dan 100.000 mensen hun stem uit.

Bekijk alle winnaars en genomineerde boeken vanaf 1987 in onze Eregalerij.