Over ons

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich officieel Boek van het Jaar noemen. De genomineerden worden op woensdag 20 oktober bekend gemaakt bij het televisieprogramma ‘Khalid & Sophie’ op NPO1. Vanaf dat moment kan er gestemd worden, tot en met woensdagavond 17 november 2021. Tijdens deze periode zullen de auteurs van de genomineerde boeken vertellen over hun boek bij Tijd voor Max op NPO1. Het winnende boek wordt op woensdagavond 17 november 2021 direct na het sluiten van de stembus bekendgemaakt door Margriet van der Linden in haar programma M op NPO1.

Nominaties

De nominaties bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar (van 1 juli tot 1 juli). De titel moet voldoen aan de volgende criteria: hij dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal, mag niet reeds eerder genomineerd geweest zijn voor de NS Publieksprijs. De titel is geschreven voor volwassenen en de titel behoort tot het genre fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter) - instructieboeken/how-to-boeken zijn dus uitgesloten van deelname. De titel moet verkocht zijn voor een verkoopprijs boven de €3,75. Je kunt stemmen op een van deze zes boeken of je stem uitbrengen op een boek naar keuze dat aan dezelfde criteria voldoet.

Winnaar

De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die van het publiek de meeste stemmen krijgt. De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs van € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas. Het boek ontvangt de titel Boek van het Jaar. Bekijk alle winnaars en genomineerde boeken vanaf 1987 in onze Eregalerij.

Lekker lezen in de trein

Reizen met de trein is tijd voor jezelf. Tijd om te verdwijnen in een goed boek bijvoorbeeld. Iedereen die tijdens zijn treinreis wel eens een boek leest, is wat NS betreft een echte #treinlezer. Om deze lezers te inspireren heeft NS de NS Leesclub op Facebook en de NS Treinlezer nieuwsbrief in het leven geroepen met leestips, boekdiscussies en leuke kortingsacties. Kijk voor meer informatie op www.ns.nl/treinlezer.

Aanmelden Treinlezer Nieuwsbrief 
Naar de NS Leesclub